Op Locatie

Untitled photo

Bij een fotoshoot op locatie poseert het model (of poseren de modellen) ergens anders dan in een fotostudio.

We gebruiken de omgeving en de daar aanwezige attributen als decor.
Een locatie kan zowel binnen als buiten zijn.


Er zijn veel uiteenlopende redenen waarom mensen kunnen kiezen voor een fotoshoot op locatie.


Vrijwel ieder soort locatie is geschikt voor een fotoreportage. De locatie moet natuurlijk wel passen bij het thema van de foto. Mijn specialisatie is Performance and Action Photography.  Mensen  met een thema dat moet worden uitgebeeld, zoals bands voor een CD cover, modellen voor een portfolio, zijn bij mij aan het juiste adres. De locaties die ik voor  hen kies of met hen uitzoek hebben steeds te maken met een verhaal dat zij willen uitbeelden.  Door de interactie tussen model, eventuele requisieten en achtergrond  ontstaat een sterke zeggingskracht. Afhankelijk van de thema's hebben mijn foto's vaak iets dramatisch of heroïsch.

DSC_3900_3

Een veel voorkomend misverstand is dat we bij zo'n shoot op locatie uitsluitend gebruik maken van het aanwezige licht. Dit is inderdaad mogelijk - de foto's bovenaan deze pagina zijn daar voorbeelden van - maar vaak vereist het thema een andere sfeer . Dan wordt er  ter plaatse een studio omgeving nagebouwd. Dit is te zien aan de onderstaande series van Biran en Gator, twee fitness modellen, gefotografeerd op zowel buiten- als binnenlocaties.


Fotoshoot buiten

Biran op De Berendonck

Deze foto is gemaakt in Nederland maar moet de sfeer oproepen van Afrikaanse stranden.

Op een zeer zonnige dag aan het strand is het licht te fel; door een filterdoek tussen zon en model te plaatsen wordt het diffuus en daardoor zachter gemaakt . Hierdoor kan het zonlicht geen harde schaduwen meer werpen op het model. Met indirect flitslicht zorgen we voor verdere egalisatie. Verder kiezen we de lichtval zo dat de contouren van de spieren van ons fitness model geaccentueerd worden. De resterende lichtreflecties van de donkere huid  zijn functioneel; zij tonen de felheid van de zon .

Fotoshoot Binnen

Gator in de Sportschool

 • Untitled photo
 • Untitled photo
 • Untitled photo
 • Untitled photo
 • Untitled photo
 • Untitled photo
 • Untitled photo
 • Untitled photo
 • Untitled photo
 • Untitled photo
 • _GTR9058

Binnenlocaties, zoals bijvoorbeeld fitness centra, stellen ons weer voor andere uitdagingen. Die kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met ruimtebeperkingen, decors die niet gewijzigd kunnen worden, storende lichtbronnen of de aanwezigheid van andere bezoekers, die niet gehinderd mogen worden.

In de shoot hierboven zien we het fitness model Gator in het Nijmeegse fitness centrum Avalon (met dank aan het management voor het mogen fotograferen op deze prachtige locatie). Je ziet, in de eerste foto,  de lichtopstelling tussen de toestellen staan. Het was nog een hele toer om geen last te hebben van de aanwezige ramen.

Voor de lichtbronnen gebruiken we specifieke "modifiers", zoals softbox, striplight, snoot, om het licht op een bepaalde manier te richten. Daarmee creëren we een bepaalde sfeer en leggen we accenten op bepaalde aspecten, in dit geval, de spierbundels.

Actieportretten zoals in deze serie stellen verder hoge eisen aan de snelheid van de flitsers.


Hieronder zien we wederom het model Biran, nu op locatie bij Fit4Free Nijmegen. We konden onverwacht een fotoserie schieten, door de welwillende medewerking van het management. Met een combinatie van bestaand kunstlicht en invulflits  kwam dit prachtige portret tot stand.

_HOC7532
Powered by SmugMug Owner Log In